Ánanda: i bez masa může chutnat

Nad vegetariány jsem měl vždy trošku soucit. Chudáci, místo šťavnatých kousků masa chroustají nějaké klíčky a obilí, říkal jsem si. Od doby, kdy jsem poprvé navštívil vegetariánskou restauraci Ánanda, už příznivce stravování bez masa nelituji ani náhodou.

Pokud jste si pod pojmem vegetariánská strava představovali dosud něco zeleného či tradiční hospodské menu typu smažený sýr či žampiony, jste tu na nejlepší adrese, abyste se tu všech předsudků vůči jídlu bez masa zbavili.

Ánanda není klasická restaurace, kam přijdete a čekáte na obsluhu. Označení bufet či samoobsluha ale na druhou stranu nevystihuje atmosféru podniku, kde bývá hlavně v době oběda už často problém vůbec sehnat volnou židli. Menu nabízí každý den přes deset jídel, s různými přílohami je lze navíc nesčetněkrát kombinovat. Rychle jste tak vyvedeni z omylu, že jídlo je prakticky pořád stejné. U pultu si vyzvednete tác s příborem a stačí si jen vybrat z pokrmů nabízených přímo před vaším zrakem. Obsluha je tu milá, příjemná a rychlá. Neznalým ochotně vysvětlí, co se pod leckdy tajemnými názvy jídel skrývá. Najíte se tu v pohodě do padesátikoruny i s polévkou. Od půl šesté do šesti ještě o polovinu levněji.

Polévka je grunt, to vědí i v Ánandě. Za třináct korun tu mají každý den misku skvělého zeleninového vývaru, k tomu ještě každý den další, ještě výtečnější polévku.

I výběr jídel je pestrý. Například z houbového kuby za třicet šest korun se v kombinaci s polévkou zasytíte na celé odpoledne. Lákavě vypadají i různě zapečené těstoviny. Pokud nevíte, co jak chutná, za 55 korun si můžete dát ochutnávkový talíř, tedy od každého něco. Oblíbená je i zdejší bramborová kaše třeba s obilnými karbanátky. Pro milovníky hamburgerů: chutnají ještě lépe, než mleté maso. Pokud nevěříte, letáky na stolech vás ještě přesvědčí, proč nejíst maso. Důvodů tu mají více než dost.

Ánanda není jen o jídle, ale celkově zdravějším žití. Kuřáci tu mají celý den smůlu, stejně marně budete hledat v nápojovém lístku třeba pivo. Zato vodu tu mají zadarmo nebo si můžete dát například čerstvě vylisovanou mrkvovou šťávu.

Jan Sůra

Zdroj: Sůra J. Ánanda: i bez masa může chutnat. MF Dnes.