Rozhovor se zakladateli

Co je zdravé, může být i dobré

Již více než devět let slouží zájemcům o zdravé jídlo vegetariánská restaurace Ánanda ve Frýdlantské ulici. Původní nevzhledná prodejna partiové obuvi se proměnila v příjemnou a praktickou provozovnu, která neláká jen vegetariány.

Kombinace bufetového a samoobslužného způsobu prodeje s originálním interiérem se ukázala jako atraktivní pro mnoho lidí nejen z Liberce, kteří nemají mnoho času, ale přesto se chtějí najíst v pěkném prostředí. Personál restaurace Ánanda dokazuje, že je možné se stravovat zdravě, a přesto chutně a zajímavě a k tomu navíc i s úsměvem. Otevřeno je každý den kromě neděle, a to už od časných ranních hodin, kdy se nabízí snídaně formou bufetu. Každý si zde najde podle své chuti: od populárních halušek a zeleninových směsí, přes samoobslužný bar s čerstvými zeleninovými saláty až po koláče vlastní výroby. Ale nejde jen o jídlo. Vždyť kolik je dnes v Liberci restaurací, ve kterých se nekouří, kde dostanete čistou vodu zdarma, u niž je samozřejmostí bezbariérové WC, vjezd s kočárkem nebo možnost přečíst si denní tisk? Pro tohle všechno stojí Ánanda za návštěvu.

O rozhovor jsem požádal dva nadšence, kteří stojí za celým projektem, Vlaďku a Karla Schreiberovi.

 

Jaké jsou vaše původní profese a co vás přivedlo k Ánandě?

Vlaďka je původní profesí geolog, Karel programátor. Časem člověk zjistí, že jsou lepší způsoby, jak být lidem užitečný a zároveň mít potěšení ze své práce. Studium na technice bylo spíše výrazem doby, než našich přání, časem došlo v našich životech více k příklonu k duchovním hodnotám. I na svých hostech dnes vidíme, že člověk, který přemýšlí více o sobě, o smyslu života, o tom, co je důležité, nebo chcete-li evoluční, nutně přemýšlí i o tom co jí. V rodině jíme zdravě již dlouho, takže s nadsázkou lze říct, že Ánanda vznikla proto, abychom se měli v Liberci kde najíst a nemuseli doma vařit. Ale je pravda, že díky původní technické profesi jsme si nejprve v soukromých firmách na Ánandu vydělali.

 

Jak vlastně Ánanda vznikla?

Nápad zrál delší dobu, hodně nás motivovalo dvouměsíční cestování po Indii v roce 2001. Víte, že je tam většina restaurací vegetariánských a nejméně polovina z nich  má ve svém názvu slovo Ánanda, které v překladu znamená blaženost jako stav mysli, v tomto případě přeneseně i blaženost z dobrého jídla? Nakonec jsme zrekonstruovali dům v centru Liberce a v jeho přízemí vybudovali restauraci.

 

V tom domě už jednou vegetariánská restaurace byla?

Ano, na dochované pohlednici této restaurace Thalisia z roku 1911 píše Franz Kafka své přítelkyni do Vídně o výborných vegetariánských jídlech, která si zde objednal. Restaurace Thalysia patřila do sítě německých vegetariánských restaurací a působila zde v letech 1895 až 1912. Potom zde paradoxně bylo nějakou dobu řeznictví, a po válce dlouhou dobu prodejna partivé obuvi. Dům byl ve značně dezolátním stavu, ale věříme, že se nám podařilo vrátit mu jeho bývalou krásu.

 

Jak vás přijali liberečané?

Zájem o restauraci je veliký, myslíme si, že si  lidé, kteří nekouří a žijí trochu zdravěji než ostatní, takovou restauraci zasloužili. To, že dnes mají kam jít vede i k tomu, že se Ánanda stává místem setkávání těchto lidí. Radi bychom tento trend podpořit pořádáním dalších doprovodných akcí a přednášek v prostorách Centra zdravého životního stylu v patře nad restuarací.

 

Kdo vytváří jídelníček?

První recepty byly v podstatě převzaty z domácí kuchyně, ale později již se uplatnila kreativita našich kuchařů, takže dnes máme jídla na indický nebo čínský způsob, stejně jako receptury našich babiček. Každý den máme zhruba osm jídel která lze kombinovat navzájem nebo s osmi až deseti přílohami. Často si např. zákaznici dávají tzv. ochutnávkový talíř, což je pět libovolných jídel nebo příloh zkombinovaných na jednom talíři podle individuálního přání. Jídla se každý den mění, ta populární se opakují častěji.

 

Které jídlo je u vás nejpopulárnější?

Jsou to kupodivu bramborové halušky s bryndzou nebo se zelím a také další jídla z brambor, tak jak je dělaly naše babičky. Samozřejmě je velký zájem i zeleninové směsi, zapečená jídla a další speciality, ale ten zájem o brambory ve všech podobách je v českém národě zřejmý. Přitom v porovnání s obilím nebo rýží nejde o příliš zdravou potravinu.

 

Jak vůbec chápete vegetariánství a zdravou výživu?

Každý člověk má hranici toho co je zdravé, nebo vhodné někde jinde a i to se časem mění. My nepoužíváme maso ani vejce, vaříme pokud možno z čerstvých surovin, pokud to jde tak občas i v BIO kvalitě, používáme slunečnicový olej, máslo, pšenici špaldu, přírodní třtinový cukr a snažíme se vyhýbat konzervovaným a mraženým potravinám i chemickým přísadám, o alkoholu a cigaretách ani nemluvě. Mnoho lidí se diví jak je snadné vařit, smažit, a dokonce péci koláče bez vajec. Víme také, že tady pojmy zdravá strava nebo zdravý životní styl nekončí. Stejně tak jsou pro nás důležité úsměvy prodavaček nebo dobrá nálada těch, kteří jídlo připravují, protože je známé, že i tyto energie zažíváme prostřednictvím jídla. Podporujeme také všechny druhy duchovních aktivit, meditace, masáže a sebezdokonalovací programy.

 

Děkujeme za rozhovor.