O restauraci Ánanda

Hlavní charakteristiky:

  •   53 míst k sezení
  •   nekuřácká restaurace
  •   bezbariérový přístup
  •   salátový bar, teplá jídla, studený bufet
  •   prodej produktů zdravé výživy
  •   příjímáme stravenky Sodexo, Ticket a Le Cheque

 

  •   od 17,30 do 18,00 je 50% sleva na teplá jídla a saláty
  •   příprava jídel podle zásad zdravé výživy
  •   rychlá obsluha, úspora času
  •   kombinace bufetového a samoobslužného prodeje
  •   příprava rautů

 

  •   originální interiér, přírodní dřevo, živé květiny, vodotrysk
  •   pravidelná prezentace výtvarníků na stěnách restaurace
  •   doprovodné akce zaměřené na témata zdravého životního stylu
  •   časopisy o vegetariánství, Bionoviny apod.
  •   možnost přečíst si denní tisk
 
 
Zásady pro zdravou restauraci
ANO:

jen čerstvé a BIO potraviny
ovocné a zeleninové saláty, čerstvé džusy
opomíjené obiloviny a luštěniny
původní pšenice našich předků – špalda
používáme slunečnicový olej a čerstvé máslo
sladíme přírodním cukrem
desítky druhů koření
zapomenutá jídla našich babiček
jídla národů celého světa
nejlepším nápojem je voda
dobrá nálada, pozitivní myšlení

 

NE:

maso a vejce
mražené a konzervované potraviny a polotovary
vícekrát ohřívaná jídla
mikrovlnné trouby
přeslazené a podchlazené nápoje
alkohol, cigarety
nebezpečná Éčka a chemické látky
geneticky upravované potraviny
stres, negativita

 

Vegetariánská strava
Vegetariánská restaurace Ánanda byla založena v roce 2003 a jejím hlavním cílem je představit alternativní způsob stravování. Prezentovat skutečnost, že i bezmasé pokrmy, připravené dle určitých zásad, mohou chutnat výtečně. Stravovací návyky v naší společnosti jsou totiž právě v oblasti spotřeby masných produktů nepřiměřené, a následky z toho plynoucí mohou být pro lidský život velmi nepříjemné.

 

Několik důvodů pro omezení spotřeby masa:

  • týrání zvířat ve velkochovech, při transportech a na jatkách
  • nekvalitní, vystresované maso se zbytky antibiotik a hormonů
  • nadměrné zatěžování trávicího traktu a celého organismu člověka vede častěji k civilizačním chorobám,
  • obdělávání 50% půdy pro výrobu krmných směsí = 2x více zbytkových pesticidů a hnojiv v potravinovém řetězci, negativní vliv na přírodní ekosystémy,
  • skrytá cena masa - např. množství rostlinné stravy pro zvířata v USA by stačilo k nasycení poloviny světové populace,
  • plýtvání energií a přírodními zdroji při výrobě a zpracování masa
  • nadměrné zabíjení živých tvorů.

 

Další aktivity restaurace
Občas v prostorách restaurace, ale zejména v Centru životního stylu, které je v patře nad restaurací jsou dále prezentovány a podporovány další aktivity pro zdravý životní styl a práci na sobě. Jedná se např. o irisdiagnostickou poradnu, koncerty alternativní hudby, výuku jazyků, cvičení jógy, kurzy malování, meditace, masáže a další sebezdokonalovací techniky.